На 12 юли 2024 г. експерти по градския климат, представители на публичния сектор, изследователи, студенти и ентусиасти по устойчивото развитие обсъдиха иновативни стратегии и добри практики в полза на градовете на утрешния ден.

Уебинарът бе открит от посланика на Република България в Япония Н.пр. Мариета Арабаджиева, директора на Институт GATE, проф. Силвия Илиева и проф. Тайсуке Боку, директор на Центъра за изчислителни науки на Университета на Цукуба.

Шестима лектори от триконтинента представиха теми, свързани с последните постижения в технологиите за намаляване на топлината в градовете, справяне с градските топлинни острови и измененията на климата в градовете.

Д-р Рафик Хамди от Кралския метеорологичен институт на Белгия представи най-важните изводи на Шестия доклад за оценка на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), осемгодишно начинание на най-авторитетния научен орган в света по изменението на климата.

Проф.  Матамио Симванда от университета Копърбелт, Замбия запозна публиката с проблемите на градските топлинни острови в четири бързорастящи африкански градове, а представителят на Университета Пердения в Шри Ланка разказа за проучване на градския климат с характеристики на кварталите и използване на земята.

От Центъра за изчислителни науки към Университета на Цукуба бяха разгледани подходи в климата, чрез които да се подобри резолюцията на моделите, за да се установят причините и последствията от  промяната на климата.

Д-р Ансар Хан от Университет Калкута, Индия, представи последните постижения в технологиите за намаляване на топлината в градовете.

Инж. д-р Лидия Витанова, изследовател от Института GATE, представи приложения за градски топлинни острови: „Интегриране на данни за справяне с топлинната динамика на околната среда в квартален мащаб“, на базата на  нейното изследване за град София.