Освен за личния си професионален път от централата на НАТО до първия Център за върхови постижения в областта на големите данни и ИИ в Източна Европа, той разказа и за това как GATE като тестов център на НАТО генерира възможности за иновативни предприемачи и как всеки млад човек с интерес, качества и умения може да стане като него част от екипа на световнопризнатия институт.

„GATE сам по себе си е иновация. Усилията на екипа ни са фокусирани върху това да създадем едно ново поколение от учени и експерти в областта на големите данни и ИИ. В този смисъл младите хора и тяхното развитие са в центъра на всичките ни усилия. Ние създаваме практическа наука и едновременно с това образоваме и работим с индустрията и организации от различни сфери на обществения живот“, каза Борислав Банков.

Със сигурност ще са необходими повече експерти в областта на работата с данни, за да може на базата на тях да се вземат информирани решения, да знаеш, че един източник не е достатъчен. Но това води до по-генералната точка. Ние трябва просто да се научим да учим нови неща. Това е, и което търся при подбора на младите хора, които искат да се присъединят към нашия екип като тестов център на НАТО. Това е умение, което всички трябва да развием, за да бъдем наистина успешни и отворени към новите възможности и да сътворяваме и ние нови възможности“, добави още той.

И тази година GATE посрещна и зарадва с интересни награди много любопитни млади хора на своя щанд на„Тук-Там Кошер 2024“. Чрез вълнуващи демонстрации изследователите от GATE представиха естеството на своята работа и дейностите в различните научно-приложни направления на института – „Градове на бъдещето“, „Дигитално здравеопазване“, „Интелигентно правителство“, „Умна индустрия“.